Otomotiv sanayisi için ileri teknoloji kompozit parçalar üreten İntekmar, bu birikimlerini yat sektörüne aktararak 2012 yılında Momenta Yachts’ı kurdu. Firma bünyesinde tasarlanan 11 metre boyundaki Momenta 36 HT modelindeki motoryatlar, 2013 ve 2014 yılları arasında suya indirildi.
Beklenen taleple buluşan Momenta HT modeli 11 metre boyuna karşın sağladığı geniş iç hacmi ve ideal tasarımıyla kendinden daha büyük teknelerin sağladığı rahatlığı ve konforu kullanıcılarına sunuyor. Çeşitli opsiyon seçenekleriyle sunulan Momenta modeli, yüksek performanslı aile teknesi olarak ileri kompozit teknolojisi ile üretiliyor.
Hafif sandviç gövdesi ve detaylı mühendislik çalışmaları ile geliştirilen Momenta 36 HT, sahip olduğu yüksek performans, stabilite, konfor ve güvenlik standartlarıyla dikkat çekiyor. Kocaeli Şekerpınar’da 3000 m2 kapalı ve 3000 m2 açık alana sahip olana tesiste, 18 metre boya kadar teknelerin test edebildiği bir test havuzu da bulunuyor.
Serinin ikinci teknesi olan 36 HT, 2014 CNR Avrasya Boat Show’da sergilendi ve fuar ziyaretçilerinden büyük ilgi gördü. Momenta Yachts Proje Danışmanı Murat Telgeren, kompozit tekne üretiminde köklü mühendislik, üretim ve pazarlama birikimlerine sahip bir isim. Telgeren, Momenta Yachts’ın kuruluşu, amaçları, üretim metotları, tesisi ve hedeflerine ilişkin olarak dergimize şu açıklamalarda bulundu.
Amacımız dünya pazarında kalıcı olmak
“İntekmar, otomotiv sanayisi için uzun süredir ileri teknoloji kompozit parçalar üreten bir firma. Firmamız ilerde oluşabilecek boşluğu görerek birikimlerini yat sektörüne taşıma kararı aldı ve 2012 yılında Momenta serisi motoryat projesini başlattı.”
“Bünyemizdeki endüstri tasarım mühendisi, teknik ressam ve gemi inşa mühendislerinin yer aldığı 6 kişilik bir tasarım ekibimiz, bir yılık bir çalışmanın ardından Momenta serisi tekneyi planlandı. Model ve kalıp imalatlarımızı tamamlayarak ilk teknemizi 2013 yılının ekim ayında denize indirdik. İkinci teknemizi de Şubat başında denize indirerek CNR Avrasya Boat Show fuarında sergiledik. Amacımız sürdürülebilir bir kalite ve fiyat aralığı yakalayarak dünya pazarında kalıcı olmak. Bunun kısa vadede olmayacağının bilincindeyiz. 8-10 yıllık bir sürecin sonrasında dünya pazarında yüzdesi olan firmalar arasında olacağımıza inanıyoruz.”
Dünyadaki yeni trend yüksek performanslı aile teknesi
“Firma olarak imalat kültürümüz, tasarım yaklaşımlarımız, finans ve satın alma bilgilerimiz, yönetim anlayışımız uzun soluklu planlamamıza destek sağlayacak nitelikte. Dünyada yeni bir trend var, metropollerde günü birlik seyir veya haftalık gezilerde daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Bu seyirleri yelkenli teknelerle rüzgâr durumuna göre yapmak çok zaman alıyor, insanlar sıkılmaya başlıyor. Bu nedenle insanlar belirli bir performansa sahip, istedikleri yere hızla gitmelerini sağlayacak yeterli konforu olan tekneleri tercih ediyorlar. Bizim teknelerimiz de yüksek performanslı ailesi teknesi olarak tanımlanan bu trend doğrultusundaki ihtiyaçları karşılıyor.”
“Momenta 36, günü birlik seyirler dışında 15 günlük seyirlere de uygun bir tekne. Baş kabin, misafir kabini ve yatağa dönüşebilen salon masası sayesinde 6 kişilik bir aile, teknemizde bir hafta sonundan daha uzun bir zamanı keyifle yaşaması mümkün. Akdeniz insanları açık alanları seviyor. Bu nedenle yeterli iç hacmin yanı sıra teknede açık alanları optimum düzeyde tutmaya çalıştık. Bu yerleşimimiz oldukça beğeni görüyor.”
Teknelerimiz beklediğimiz talebi görüyor
“Teknelerimiz beklediğimiz talebi görüyor. Finanse ettiğimiz iki teknenin de satışı gerçekleştirildi, üçüncü teknemizin seri üretim olarak yapımı devam ediyor. Türk malı olarak bu konseptte seri üretim tekne hiç yapılmadı. Momenta Yachts olarak bu konseptte boylarımızı büyüterek tekne üretmeye devam edeceğiz. Bu amaçla tasarlanan 36 feetlik iki teknemizden sonra 44 feetlik teknemiz de proje aşamasında. 2014 yılı içinde kalıplarını tamamlayarak 2015 yılının başlarında serinin ilk teknesini suya indirip, CNR ve Düsseldorf Boat Show fuarlarında tekne severlerin beğenisine sunmayı planlıyoruz.”
“Opsiyonel olarak 150 beygirden 260 beygire kadar makine seçenekleri, radar, telsiz, GPS, fish finder, uydu anteni sevk sisteminde bow traster, konfor paketinde jeneratör ve klima ve açılır tavan gibi tercihler müşteri talebine göre organize edilebiliyor. Baz teknemiz de pek çok insanın beklentilerini tatmin edecek düzeyde.
Normal olarak CE sertifika beyanında bulanabilirdik. Ama biz bunu tercih etmedik kendimizle de yarışmak için dünyada CE konusunda en prestijli kurumlarından biri olan Hollanda merkezli ECB ile çalıştık. ECB’nin zorlu klas kurallarını aşarak B sertifikası almaya hak kazandık.”
“Teknenin tüm ön ve yan camları lumboz, arka kapısı, açılır tavan gibi sistemlerini İngiltere’den ithal ettik. Motorlar, yanmar 150,260 güç arası çift makine. Teknelerin ses izolasyonu titizlikle yapıldı. Maksimum hızda havuzlukta bile titreşim hissedilmiyor. Yangın sistemimiz yüksek standartlarda. Makine dairesinin jel kotu havalandırması hepsi yangın sistemlerine uyumlu biçimde yapıldı. Makina dairesinde kullanılan malzemeler 60 derece ısıya dayanıklı olarak uygulandı, otomatik yangın söndürme ve alarm sistemiyle donatıldı. Yakıt tanklarımız hem hafiflik hem sağlamlık için alüminyum olarak tercih edildi.”
Hafif teknemiz küçük makinelerle bile iyi bir performans sağlıyor
“Tornistan yapıldığı anda kolay yanaşmayı sağlamak için devreye giren bir geri görüş kamaramız var. İstendiğinde tekneye kolay manevra sağlayan dinamik pozisyon sistemi takılabiliyor. Profesyonel olmayan kişiler bile tek bir joystick ile tekneyi yanaştırma, ayrılma, yakıt nakli gibi manevralarını kolayca yapabiliyorlar.
Fiber tekneler kalitesini kalıptan alırlar. Teknolojik malzeme ve yöntemlerle yüzey parlaklığı yüksek ve uzun ömürlü bir kalıp ürettik. Gövdenin ve diğer parçaların kalıptan kolay çıkması için kendi patentimizde olan özel iticiler kullandık. Teknemiz su altı tek cidar monolitik yapıda; bu nedenle bir kaza halinde tamiratı kolay yapılıyor. Su altının üstündeki tüm kısımlar sandviç yapı, 25 milimlik PVC köpükler kullandık.
“ Hafif ve sağlamlıktan ödün vermeyen ürettiğimiz teknemiz, dolu ağırlığı yaklaşık 6,5 ton. Bu sınıfında ciddi hafiflikle teknemiz küçük makinelerle bile iyi bir performans sağlıyor. Seyir performansımız planladığımız şekilde oldukça başarılı çıktı. İlk teknemizde 260 beygir makinarlarla 32 knotlık bir sürate eriştik. Hızımız, standart olarak sunduğumuz 180 beygir makinelerle ortalama 15, maksimum 22 knot civarında olacak. En çok tercih edilen 220 beygir makinalarla 30 knotlık bir hıza çıkabiliyoruz. Tekne alt yapısı sayesinde hiç zorlamadan çok rahat pleyne kalkıyor. Tekne genişliği ve su üstündeki kayıcılığıyla 1,5-2 metrelik dalga boylarında dalganın altına girmeden rahat bir seyir sağlıyor. Tam yol 360 derece manevrada bile teknedekiler yaşamlarını rahatsız olmadan sürdürebiliyorlar.”
Teknemizin tamamen kuru olması, gurur duyduğumuz bir özelliği
“Teknenin en önemli özelliklerinden biri de tekne bordasına su serpintisi gelmemesi. Pek çok teknenin sıkıntısı, değil borda havuzlukta oturanların bile sırılsıklam olmasıdır. Teknemizin kuru bir tekne olması, gurur duyduğumuz özelliklerinden bir tanesi. Fabrikadaki test havuzumuzda 18 metre boy, 3,5 metre drafta kadar yelkenli ve motoryatları test edebiliyoruz. Bu bize pek çok kolaylık sağlıyor. Denizde zorluk yaratan pek çok sistem testini havuzda yapma imkânımız var. Denizde sadece seyir testlerini yapıyoruz. Bu bize zaman ve hız kazandırıyor. İleride yurt dışına yapacağımız ihracatlarda, tekneyi denize indirmeden havuz testlerinin ardından sevkiyatını yapabileceğiz.”
Sürdürebilir kalite için ciddi bir dokümantasyon oluşturuyoruz
“Tasarıma büyük önem veriyoruz. Cutia, Autocad, Maxsurf, Ellias gibi pek çok programı kullanıyoruz. Donanımlar tekne üstüne monte edilmeden önce hatlar, yollar, kablolar gibi tüm planları çiziliyor. Bu bize karışılabileceğimiz sorunları önceden görme ve tasarım üstünde çözme imkânı sağlıyor. Sürdürebilir bir kalite için ciddi bir dokümantasyon oluşturuyoruz. Bunun dışında işin sürekliliğini sağlamak için tekne üstündeki bütün delikler, montaj kılavuzları ve şablonları iki kişilik bir ekip tarafından sürekli güncelleniyor, personele bu konuda eğitim veriliyor. Bu şekilde yapılan her tekne birbirinin aynısı olarak çıkacaktır.”
“Satın alma prosesi için de ciddi bir ekibimiz var. İleri de teknenin maliyetini biraz daha ucuzlatıp üretim adetlerimizi de artırarak satış şansımızı daha da artıracağımıza inanıyoruz.
CNR Boat Show’da teknemiz büyük ilgi gördü. Standımıza görünür biçimde Made in Turkey yazmamıza rağmen ithal bir tekne olarak algılandı, bu yönde sorularla fazlasıyla karşılaştık. Yurt içinde teknelerimizi bir süre kendimiz pazarlayacağız. Yurt dışı satışlarımızı için distribütör firmalarla temaslarımız sürüyor.”