Sağlık Bakanlığı, ‘Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’ni güncelleyerek; ‘klima-iklimlendirme sistemlerinde alınacak önlemler’, ‘Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda alınması gereken önlemler’, ‘tekne, yatlar gibi gezi tekneleri (gezinti/ tenezzüh), turistik amaçlı deniz araçları ve turistik amaçlı olta balıkçılığında alınması gereken önlemler’, ‘sergilerde alınması gereken önlemler’ başlıklarını ekledi.
Eklenen başlık kapsamında turistik hizmet veren tekneler randevu sistemi ile çalışacak. Koronavirüs takibinin yapılabilmesi için yolcuların isimleri, iletişim bilgileri, giriş-çıkış zamanları kaydedilecek. Türk bayraklı ticari yatların faaliyetleri, turun kapalı grupla (aile, yakın akraba ve arkadaşlar) yapılması durumunda mevcut kapasiteleriyle, farklı grupların kabul edildiği araçlarda yolcu sayısı, tekne kapasitesinin en fazla yarısı kadar olacak. Oturma ve güneşlenme alanları arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde düzenleme yapılacak.
Bakanlığın yayınladığı rehberde yer alan uygulamaların tam metni şöyle:
- Tekneler randevu sistemi ile çalışmalıdır. COVID-19 temaslı takibinin yapılabilmesi için yolcuların isimleri, iletişim bilgileri (otel müşterileri için otel isimleri), giriş/çıkış zamanları kaydedilmelidir. Kayıtlar en az 14 gün saklanmalıdır.
- Tekneye binecek her grup öncesinde genel temizlik yapmalı el ve vücutla teması yoğun olan yüzeyler (koltuklar, kapı kolları, wc’ler, el tutma noktaları vb.) dezenfekte edilmelidir.
- Deniz araçlarında uyulması beklenen kuralları açıklayan bilgilendir görünür bir yere asılmalıdır. Bu bilgilendirme içerisinde ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi belirtileri olan misafirlerin girmemeleri uyarısı yer almalıdır. Misafirlerin kuralları bildiğinden emin olunmalıdır.
- Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan, COVID-19 vakası veya temaslısı teknelere alınmamalıdır. Tıbbi maske takılarak sağlık kurumuna yönlendirilmelidir.
- Tekne girişlerinde ve uygun yerlerde alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya bulundurulmalı, her misafirin tekneye girerken antiseptik kullanması sağlanmalıdır.
- Giriş-çıkışlarda ve tekne içindeki alanlarda kişiler sıra ile sosyal mesafe kurallarına (en az 1 metre) uyulmalıdır. Gerekli yerlerde sosyal mesafe ile ilgili işaretler yapıştırılmalıdır. Oturma/bekleme/yeme-içme düzenlemeleri ile gölgelikler/şezlong gurupları gibi tüm genel kullanım alanları sosyal mesafe planına uygun olarak düzenlenir, sosyal mesafeye ilişkin gerekli önlemler alınır, işaretlemeler yapılır, bu plana uygun sayıda misafir kabul edilir ve kapasite bilgisi işletme girişinde görülebilir bir yere asılır.
- Türk bayraklı ticari yatların faaliyetleri, turun kapalı grupla (aile, yakın akraba ve arkadaşlar) yapılması durumunda mevcut kapasiteleriyle, farklı grupların kabul edildiği araçlarda yolcu sayısı, tekne kapasitesinin en fazla yarısı kadar olmalıdır.
- Aynı rezervasyona sahip grup ve ailelerin kabul edildiği özel deniz turizmi araçları ise sosyal mesafe planına uygun olarak mevcut kapasiteleri ile faaliyette bulunurlar. Misafirlerden tur sonunda konaklama tesisinde kalınması halinde buna ilişkin bilgiler alınır.
- Oturma ve güneşlenme alanları arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde düzenleme yapılmalıdır. Oturma düzeni yüz yüze olmamalı, çapraz oturma tercih edilmelidir. Bireyler arasında olması gereken sosyal mesafeye (en az 1 metre) dikkat edilmelidir.
- Sosyal mesafenin korunamayacağı eğlence organizasyonları yapılmamalıdır.
- Mutfak alışverişi sonrası malzemeler temizlenerek mutfağa alınmalıdır.
- Mutfak dışında aracın başka bir bölümünde mangal vb. yemek pişirme alanı oluşturulmamalıdır.
- Yemek yerken ya da su/çay/kahve içilirken, maske çıkarılacağı için mesafe en az 1 metre olacak şekilde oturma ve/veya yeme-içme düzenlemesi yapılmalıdır. Yemekler tercihen kumanya şeklinde verilmelidir. Yemek öncesinde ve sonrasında ellerin su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca yıkanması ve tek kullanımlık havlu ile ellerin kurulanması gibi kişisel hijyen kurallarının uygulanmasına imkan veren düzenlemeler yapılmalıdır. Baharat, kürdan, tuz, kaşık, çatal, bıçak, bardak vb. malzemelerin tek kullanımlık olacak şekilde sunulması sağlanmalıdır. Yemek hazırlanması ve dağıtımı sırasında kişisel hijyen kurallarına uyulmalı ve maske takılmalıdır.
- Limanlarda deniz aracından iniliyorsa verilecek molalarda, maske takılmalı, el hijyeni ve sosyal mesafe kurallarına uyulmalıdır.
- Turizm amaçlı su altı ve su üstü sportif faaliyetlerinde kullanılan tüp, denge yeleği, can yeleği ve benzeri ekipmanların faaliyet süresince sadece bir kişi tarafından kullanılması ve kullanıldıktan sonra dezenfekte edilmelidir.
- Denizde bulunulan sürede ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri gelişen çalışanlar diğer personellerden ve varsa müşterilerden ayrı bir bölümde izolasyona alınmalı ve limana dönüldüğünde tıbbi maske takılarak COVID-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilmelidir.