Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) ile Klasik Tekneler Platformu’nun (KTP) ortaklaşa düzenlediği Klasik Tekneler Buluşması bu yıl 3. kez gerçekleştirildi.

Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), her sene düzenlediği “Klasik Tekneler Buluşması” etkinliğini bu yıl da KÜDENFOR Direktörü Amiral Cem Gürdeniz ev sahipliğinde düzenlendi. Deniz emniyetinin Denizde Arama Kurtarma Derneği (DAKSAR) tarafından sağlandığı KÜDENFOR ve Klasik Tekneler Platformu, Preveze Deniz Zaferi’nin 482. yıldönümünü ve Deniz Kuvvetleri gününü anmak amacıyla denizde toplu seyir faaliyeti gerçekleştirdi. Klasik yelkenli teknelerin ve yelkencilerin bir araya geldiği etkinliğe, 22 klasik tekne katıldı.

Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), SETUR Kalamış Marina’da ‘Üçüncü Klasik Tekneler Buluşması’nı gerçekleştirdi. Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) tarafından 2018 ve 2019 yıllarında SETUR Marina-Kalamış’ta icra edilen Klasik Tekneler buluşmasına, KÜDENFOR Direktörü Amiral Cem Gürdeniz ev sahipliği yaptı.

KÜDENFOR ve Klasik Tekneler Platformu, 27 Eylül 2020 Pazar günü, Preveze Deniz Zaferi’nin 482. yıldönümünü ve Deniz Kuvvetleri gününün tarihsel anlamına dikkat çekmek amacıyla denizde toplu seyir faaliyeti gerçekleştirdi. İstanbul denizcilik kültürü tarihi için önemli olan bu etkinliğe, 22 klasik tekne katıldı.

Etkinlik kapsamında, Koç Üniversitesi filikası etrafında oluşan ve Mavi Vatan ismi verilen konvoy tam yelken donanımı ile seyir halinde Fenerbahçe/İstanbul Yelken Kulübü rıhtımı güneyinden hareket ederek, Bostancı açıklarına kadar yakın nizamda seyir gerçekleştirdi. Mavi Vatan konvoyuna TCG Kılıç Hücumbotu da uzaktan seyirle destek sağladı.

Buluşmanın açılış konuşmasını yapan KÜDENFOR Direktörü emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Klasik Tekneler Platformu’nun Türkiye çapında 70 klasik tekneyi kayıt altına aldığını ve bu teknelerin ilkinin ise Atatürk’ün yatı Savarona olduğunu söyledi.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gürdeniz şöyle konuştu:

“Türkiye 21. yüzyılda denizci uygarlığı yakalayacak. O cepheye geçecek her türlü potansiyele sahip. Bu tablo bize muazzam umutlar veriyor. Mavi vatan uyanışının bu kadar yoğun olduğu bir dönemde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de ve Ege’de gelecek kuşakların jeopolitik çıkarlarını korumaya çalıştığı bir dönemde, Türk denizciliğinin yeniden şahlanışa geçmesi, Preveze Deniz Zaferinin 482. yıl dönümünde ve deniz kuvvetlerinin bu güzel gününde bu şekilde bu mesajın dünyaya verilmesi önemlidir. Türkiye, 21. yüzyılda mutlaka denizci olacaktır, buradan geri dönüş yoktur. Biz Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu olarak üç yıl evvel bir klasik tekneler platformu kurmuştuk. Türkiye’de gelecek kuşaklara aktarılması gereken yaşları 50-100 arasında olan 70’e yakın tekne var. Biz tekneleri kayıt altına alıp takip ediyoruz. Onların gelecek kuşaklara aktarılması için tedbirler alıyoruz.”

Etkinliğe katılan tekneler

1Deniz Harp Okulu Rota Yelkenlisi

2.Koç Üniversitesi Filikası

3.İstanbul Yelken Kulübü Kuzey Yıldızı Filikası

4.Aurora

5.Dragon

6.Dıxı Gırl

7.Melmoth 2

8.Neptün

9.Orion

10.Bidarka

11.Seyyale

12.Mest

13.Denız Harp Okulu Mavi Vatan Filikası

14.Deniz Harp Okulu Ada Mektebi Filikası

15.Tuzla Yelken Ve Ss Kulübüne Ait Ülküm Filikası

16.Bora Vıı

17.Damla

18.Nesime

19.Su Kuşu

20.Present

21.Lıbertas 22. Desibel

Kaynak: https://yathaberturkiye.com/klasik-tekneler-3-kez-bulustu/

GALERİ

KLASİK TEKNELER 3.KEZ BULUŞTU
KLASİK TEKNELER 3.KEZ BULUŞTU
KLASİK TEKNELER 3.KEZ BULUŞTU